איך להתמודד עם ילד שסובל מ OCD

כחצי אחוז עד אחוז מהילדים עתידים להראות תסמינים של OCD עד גיל 14. במקרים רבים הבעיה חולפת בעזרת טיפול רגשי ואינה מלווה אותם אל חייהם הבוגרים. התמודדות עם ילד שסובל מ-OCD אינה פשוטה אך חשוב לזכור שבעזרת טיפול נכון אפשר להפחית בצורה משמעותית את ההתנהגות האובססיבית ולהקל על המשפחה כולה. כהורים עלינו להבין שהבסיס לבעיה הוא צורך של הילד בתחושת ביטחון ושליטה. המשפחה מתבקשת למצוא את הדרך להכיל את הקשיים, לחבק, לתמוך ולהגיב להתנהגות הטקסית בהתאם להנחיית המטפל.

ההתנהגות הכפייתית שמלווה בחרדות ותחושת חוסר ביטחון מזיקה לילד בתחומים רבים. טיפול מקצועי נכון מספק לילד, להורים ולמשפחה כולה את התמיכה הדרושה להתמודדות נכונה.

פנייה אל טיפול קוגניטיבי התנהגותי בילדים נחוצה מיד כאשר מזהים תסמין ראשון של התנהגות כפייתית, טקסיות או קושי רגשי.

מדוע חשוב לפנות לטיפול עם ילדים?

התפתחות רגשית של ילדים מלווה בלא מעט קשיים ואתגרים. ילדים רבים סובלים ממצוקות נפשיות וחוסר שקט שבאים לידי ביטוי בתסמינים התנהגותיים. התנהגות אובססיבית OCD מפחיתה לכאורה את תחושת החרדה אך מדובר רק בהקלה רגעית. ללא טיפול נכון המחשבות הטורדניות חוזרות בתדירות עולה.

מה עובר על הילד?

ילדים שסובלים מ-OCD בחלקם אינם מודעים כלל להתנהגות הטקסית המשונה ובחלקם מזהים את הבעיה ומתביישים בה. פעמים רבות הבעיה מלווה בתחושות של אשם, עצב, כעס. מהר מאוד מופיעים גם קשיים חברתיים. אם הילד מרבה לנקות את סביבת מגוריו, מרבה להתקלח או לשטוף ידיים, מבצע ספירה חוזרת של חפצים ומקפיד ליישר פריטים מסוימים – כדאי לבחון את מצבו הרגשי. שימו לב לנוכחות של מחשבות טורדניות, צורך להתקרב לדת, אגירת חפצים. רוב בני הנוער שסובלים מהתנהגות כפייתית כמו או סי די מזהים שיש משהו לא בסדר בהתנהגות שלהם. גם כאשר הם מתנגדים לכך כדאי להתעקש על טיפול רגשי.